Tüp mide ameliyatı kaç delikten yapılır

Tüp mide ameliyatı kaç delikten yapılır? 3? 4? 5? Hangisi olmalı ?

Tüp mide ameliyatı veya gastrik bypass ameliyatı olmaya karar veren hastalarımızın sıkça sorduğu merak ettiği sorulardan biri de ameliyatın açık mı, kapalı mı yapılacağı veya kaç delikten yapılacağıdır. Bu ameliyatlar extra bir durum olmadığı sürece kapalı olarak yapılmaktadır. Kapalı tüp mide ameliyatı standart olarak 5 delikten yapılır. Bu deliklerden ilki göbek üstünden yaklaşık 1-1.5 cm çapında ve kameranın sokulduğu deliktir.
2.delik hastanın sağ kaburgasının altında, karın orta çizgisinin 4-5cm sağında yaklaşık 1-1.5 cm genişliğinde kullanılan el aletlerinin ve stapler denilen mideye dikiş atıp kesen aletin girdiği deliktir. 3.delik orta hattın 4-5 cm solunda ve sol kaburga çizgisinin hemen altından girilir. Bu delikten de ameliyatta kullanılan aletler girer ve tüp mide ameliyatı sonrası kesilen mide buradan çıkarılır. 4.delik bu deliğin birkaç cm altında ve solunda yer alan 0.5 cm çapında asitanın yardım için kullandığı ve özellikle tüp mide ameliyatı için mideyi daha düzgün ve yeterli miktarda kesmek için midenin kenara çekilmesi için kullanılan deliktir. 5.delik ise karın orta çizgisi üzerinde göğüs kafesinin hemen altında 0.5 cm lik karaciğeri ameliyat sahasından uzaklaştırmak için kullanılan deliktir. Bu deliklerden ilk 3 ü mutlaka kullanılır (1,2,3 nolu). 4. ve 5. delikler olmadan da tüp mide ameliyatı yapılabilir. Ancak bu durumda karaciğeri ameliyat sahasından uzaklaştırmak zorluk yaratır, özellikle büyük karaciğeri olan kişilerde daha da zordur ve ayrıca 5. delikten yapılan asistan yardımı özellikle mideyi kesme esnasında, midenin çekilmesi mümkün olmaz. Bu da midenin standart, düzgün ve yeterli bir biçimde kesilmesini güçleştirir. Bu nedenle bu 2 deliğin eksikliği ameliyat süresini uzatır ve cerrahın ek zorluklarla karşılaşmasına neden olur.
Bu da ameliyat kalitesini bozabilir. Örneğin, mide eğri kesilebilir, yeterli kesilmeyebilir. Bu nedenle ameliyatın 5 delikten yapılması hem daha çok güvenlidir ve hem de ameliyatın kısa sürede tamamlanması ve böylece anestezi süresinin uzamasını engeller. Bu da tüp mide ameliyatı sonrası görülebilecek olan atelektazi, emboli yani pıhtı atması gibi komplikasyonları azaltır. Siz hastalarımızın bunları bilmesinin önemli olduğunu düşünerek yazdım. Sevgilerimle

Prof Dr M. TAHİR ORUÇ
https://www.instagram.com/prof.dr.mehmettahiroruc?r=nametag
https://www.facebook.com/groups/176441309225079/?ref=share

Ana Sayfa

Contact :
+90 555 1920732

Hakkında

Prof. Dr. M. Tahir ORUÇ meme kanseri, obezite ameliyatı, tüp mide, mide küçültme, şeker ameliyatı, tiroid nodülü, mide by-pass, rektum kanseri, kolon kanseri, reflü, tiroid kanseri, gastrik by-pass konularında Antalya'da genel cerrah olarak çalışmaktadır.

Çalışma Saatleri

Pzt- Cuma: 9.00 - 18.00 Cumartesi: 09.00 - 13.00

İletişim

Tel: 0 555 192 07 32Antalya Medical Park Hastanesi
Open chat
Yardımcı olabiliriz ..