Tüp mide ameliyatı, nasıl yapılır?
Tüp mide ameliyatı, sleeve gastrectomy kapalı yöntemle yapılan bir ameliyattır. 3 ile 5 arasında değişen sayıda, karın içine sokulan trokar denilen kanallardan önce kamera, ardından amaeliyatta kullanılan aletler karın içine sokularak ameliyat gerçekleştirilir.
Önce mide etraftaki organlardan serbestlenir, ardından mide içine bir tüp sokularak bunun çevresinden mide kesilerek yaklaşık %70-80 i çıkarılmış olur.
Tüp mide, sleeve gastrectomy, adını midenin tüp şekline gelmesinden almaktadır. Tüp mide, sleeve gastrectomy ameliyatı ile hem mide küçülür hem de açlık hormonu azaltılmış olur.
Tüp mide, sleeve gastrectomy ameliyatının amacı mide hacminin küçültülmesi ve aynı zamanda mide fundus bölümünde yer alan hücrelerin salgıladığı açlık hormonu grelinin çıkarılmasıdır.
Böylece hem kişi az yer hem de daha az açlık hisseder. Bu ameliyatta emilim bozukluğu olmaz. Bypass ameliyatlarında emilim bozukluğu da meydana gelir.
Tüp mide, sleeve gastrectomy ameliyatında bir kamera, trokar denilen kanallar, kesmek ve kanama durdurmak için kullanılan enerji cihazı, stapler denilen dikiş atan ve kesen bir cihaz, mideye yerleştirilen bir tüp kullanılır. Başlangıçta önce karın şişirilerek aletlerin içeride oynatabileceği bir alan yaratılır.
Ardından kamera kanalı sokulur ve kamera karın içine sokulur. Diğer kanallar da kamera ile görülerek karın içine sokulur.
Ardından ameliyat aletleri de içeri girilerek ameliyat başlar. Önce mide çevresindeki damarlardan, kalın barsaktan, dalaktan güvenli bir şekilde ayrıştırılır.
Sonra hazır olunca mide içine tüp sokulur ve bu tüp çevresinden stapler denilen disposible cihazla mide birkaç basamakta kesilir. Kesi hattı kontrol edilir, kaçak testi yapılır.
Kanama kontrolü yapıldıktan sonra aletler tek tek çıkarılarak ameliyata son verilir.
Bu videoda bir tüp mide ameliyatının baştan sona özetini izleyeceksiniz.